Yhteystiedot
Messukalenteri
CD:t ja DVD:t
Kirjallisuutta
Ergonomiatuotteet
 
 
Etusivulle

CD:t ja DVD:t

 
 
 
 
 
 
 

Elokuvamuistoja Helsingin olympialaisista


Tilaa tästä

Helsingissä vuonna 1952 järjestetyistä XV kesäolympialaisista koostettiin tuoreeltaan 2-osainen kisaelokuva.

Maailmat kohtaavat kertoo olympiatulen reitistä, kisojen avajaisista sekä yleisurheilutapahtumista Stadionilla. Elokuvassa seurataan kaikkia juoksulajeja pikamatkoista maratoniin, pituus-, korkeus- ja seiväshyppyä sekä kolmiloikkaa, keihästä, kiekkoa, kuulantyöntöä ja moukaria. Aikansa suuret sankarit ja eri lajien dramaattisetkin vaiheet tallentuivat filmille.

Kultaa ja kunniaa esittelee kisakaupungin tunnelmia, muiden urheilulajien kilpailuja ja kisojen päättäjäiset. Osansa saavat nyrkkeilyn, painin ja painonnoston eri sarjat, voimistelun teline- ja joukkuekilpailut, koripallo, jalkapallo ja maahockey. Mukana ovat myös pyöräily, kävely, uinti ja uimahypyt, purjehdus, soutu ja melonta sekä nykyaikainen 5-ottelu ja ratsastus.

Kisaelokuvat toteutti Suomi-Filmin ja Suomen Filmiteollisuuden yhteisyritys Olympia-Filmi Oy, aineistoa tallensi yhteensä 60 kuvaajaa yhdeksästä eri maasta. Kuvauksissa käytettiin kaikkiaan yli 100 000 metriä filmiä. Elokuvat koosti arvostettu ohjaaja Hannu Leminen, joka sai työstään ohjaus-Jussin.

Maailmat kohtaavat & Kultaa ja kunniaa –elokuvat julkaistaan nyt yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kanssa DVD-kokoelmana, joka sisältää myös tuoreeltaan, kisojen aikana kootut ja julkaistut yhdeksän kisauutiskatsausta.

Elokuva-aitta 24/1952 kirjoitti aikalaisarviossaan elokuvasta ”Suomi on suoriutunut tästäkin lajista. Saavutus on täysosuma, kultamitalin arvoinen.”

Hankkikaa nyt omaksi tai lahjaksi tämä hieno kooste suomalaisen urheilun kulta-ajalta!

Kieli: suomi
Kesto: 97 + 93 min. (2 DVD:tä)
Hinta: 20,- + postikulut 5,60


Ståhlbergista Kekkoseen.


Tilaa tästä

Kahdeksan lyhytelokuvan DVD-kokoelma Suomen tasavallan presidenteistä

Ståhlberg, Relander, Svinhufvud, Kallio, Ryti, Mannerheim, Paasikivi ja Kekkonen olivat maan isiä, jotka monille ovat vain nimiä historiankirjoissa. Elokuvien kautta näemme heidät paitsi valtionpäämiehinä, myös elävinä ihmisinä.

Vuosina 1951-1961 valmistuneissa kahdeksassa lyhytelokuvassa käydään läpi Suomen presidentit Ståhlbergista Kekkoseen. Vanhimmat kuvat näissä filmeissä ovat vuodelta 1918, jolloin kenraali Mannerheim ratsasti valkoisen sotajoukon päällikkönä voitonparaatissa Helsingissä. Viimeiset mukana olevat otokset on kuvattu presidentti Kekkosen ensimmäisellä vaalikaudella.

Postuumisti tehdyt elokuvat antavat oman aikakautensa kuvan presidenteistä ja presidenttiydestä. Kritiikkiä ei haluttu esittää, vaan valtionpäämiehet pyrittiin näkemään mahdollisimman positiivisessa valossa. Kokoelmassa viimeisenä mukana oleva elokuva Urho Kekkosesta eroaa monella tapaa muista koosteen elokuvista. Se tehtiin istuvasta presidentistä, joka tähtäsi toiselle valtakaudelle.

Kaarlo Juho Ståhlberg (1865-1952)
Tasavallan presidenttinä 1919-1925.

Lauri Kristian Relander (1883-1942)
Tasavallan presidenttinä 1925-1931.

Pehr Evind Svinhufvud (1861-1944)
Suomen valtionhoitajana vuonna 1918 ja tasavallan presidenttinä 1931-1937.

Kyösti Kallio (1873-1940)
Tasavallan presidenttinä 1937-1940.

Risto Ryti (1889-1956)
Tasavallan presidenttinä 1940-1944.

Carl Gustaf Emil Mannerheim (1867-1951)
Suomen valtionhoitajana 1918-1919 ja tasavallan presidenttinä 1944-1946.

Juho Kusti Paasikivi (1870-1956)
Tasavallan presidenttinä 1946-1956.

Urho Kaleva Kekkonen ( 1900-1986)
Tasavallan presidenttinä 1956-1982.

DVD-koosteen kokonaiskesto on 2 tuntia 5 minuuttia.
Kieli: suomi

Hinta: 19,60 + postikulut 5,60.


Talvisota –TV-sarja DVD-kokoelmana


Tilaa tästä

Antti Tuurin romaaniin perustuva Pekka Parikan vuonna 1989 ohjaama loistava eepos TALVISOTA on kertomus Taipaleenjoen, Vuosalmen ja Äyräpään taisteluista ja suomalaissotilaiden sankariteoista talvisodassa monikymmenkertaista vihollista vastaan.

Samanaikaisesti elokuvan kanssa valmistui viisiosainen, yli neljän tunnin mittaisen televisiosarja, joka on nyt saatavana DVD-kokoelmana.

”Parikka ei painota sankaruutta eikä urotöitä, vaan antaa niiden hukkua jylyyn ja pauhinaan, siihen helvettiin, jossa rivimiesten on taisteltava ja kaaduttava”, esitteli Hannu Massinen Etelä-Suomen Sanomissa tv-sarjaa sen ilmestyttyä.

Televisiosarjan kokonaispituus: 4 tuntia 22 minuuttia, 2 DVD-levyä
Kieli: suomi

Hinta: 22,- + postikulut 5,60


Jääkärit -DVD


Tilaa tästä

Jääkärit –draamadokumentti kertoo jääkäreiden koulutuksesta ja Jääkäripataljoona 27:n osallistumisesta ensimmäiseen maailmansotaan Saksan itärintamalla vuosina 1915-1918. Pari tuhatta suomalaista miestä hakeutui Saksaan sotilaskoulutukseen. Heidän tarkoituksenaan oli tarvittaessa nousta kapinaan ja irroittaa Suomi Venäjän keisarikunnasta.

Dokumentissa on runsaasti autenttista filmi- ja kuvamateriaalia sadan vuoden takaa. Dokumentin kerronta perustuu jääkäreiden alkuperäisiin kirjeisiin ja päiväkirjamerkintöihin.

Dokumentti tuo esiin ne syyt, joiden vuoksi koulutusta lähdettiin vuonna 1915 hakemaan Saksasta Suomen vapauttamiseksi Venäjän vallasta. Dokumentissa käydään läpi jääkäreiden koulutus- ja sotakokemuksia vuosilta 1915-1918. Dokumentti loppuu päivään 25.2.1918, jolloin jääkäreiden pääjoukko saapui Vapaussodan repimään Suomeen.

Kesto: 58 min.
Kieli: suomi
Tekstitys: englanti ja saksa

Hinta: 19,90 + postikulut 5,60


Sota ja mielenrauha -DVD


Tilaa tästä

Sota ja mielenrauha –elokuva pohtii sotiemme vaikutusta meihin suomalaisiin uudella ja levollisella tavalla. Elokuva vie katsojan autenttiselle tunnematkalle rintamalta lähetettyjen kirjeenvaihtojen ja osin ennen näkemättömän arkistomateriaalin avulla. Sodan kokeneiden nuorten miesten yksityiset kokemukset yhdistyvät taidokkaasti koko kansakunnan historiaan, kun dokumenttia varten haastatellut asiantuntijat avaavat sotaa ja ihmismielen saloja.

Sota ja mielenrauha –elokuva antaa äänen heille, jotka ovat joutuneet vaikenemaan ja auttaa meitä jälkipolvia ymmärtämään mitä sota ihmisille teki.

Ari Matikaisen ohjaama vuonna 2016 valmistunut Sota ja mielenrauha –elokuva on tuotettu yhteistyössä seuraavien tahojen kanssa: Puolustusvoimat, Suomen Lottaperinneliitto ry, Kaatuneiden muistosäätiö, Sotainvalidien veljesliitto, Suomen elokuvasäätiö, YLE, AVEK.

Kesto: 72 min.
Kieli: suomi
Tekstitys: suomi, ruotsi, englanti

Hinta: 22,- + postikulut 5,60


Vakoiluelokuvat DVD –kokoelma


Tilaa tästä

Fenno-Filmi tuotti vuosina 1943-1944 kolmen jännityselokuvan sarjan, jonka filmit kuvaavat vakoilua ja vastavakoilun toimintaa sodanajan Suomessa. Filmitrilogia on nyt koottu Vakoiluelokuvat –DVD –kokoelmaksi.

Salainen ase

Salainen ase on suomalaisen vakoiluelokuvasarjan vuonna 1943 levitykseen tullut ensimmäinen osa. Jatkosodan aikana vaikeissa olosuhteissa valmistunut elokuva sai aikanaan kiittävän vastaanoton: ”Salainen ase on puhdas jännityselokuva, joka omassa luokassaan kohoaa suorastaan kansainväliselle tasolle” hehkutti Helsingin Sanomat 5.1.1943.

Kesto: 97 min.

Varjoja Kannaksella

Varjoja Kannaksella valmistui vuonna 1943. Toisen maailmansodan kynnykselle ajoittuva jännityselokuva kertoo Karjalan Kannaksen linnoitustöistä vuonna 1939 ja niihin liittyvistä juonitteluista ja sabotaasista, joita vastavakoilu joutuu selvittämään.

Kesto: 87 min.

Hiipivä vaara

Trilogian kolmas osa Hiipivä vaara jatkaa kahden edeltäjänsä tavoin sodanaikaista kansainvälisten rikollisjoukkueiden ja Suomen vastavakoilun välisten taisteluiden kuvausta rikollisjoukon yrittäessä saada haltuunsa suomalaisia sotatekniikan keksintöjä. Elokuvan ensi-ilta oli 5. marraskuuta 1944, jolloin välirauha oli jo solmittu. Elokuvan levittäminen ja teatteriesitykset muuttuivat ongelmallisiksi Valvontakomission puututtua filmin sisältöön. Joutuipa Fenno-Filmin osakas, elokuvan tuottaja ja kuvaaja Theodor Luts poistumaan Suomesta, sillä oli ilmeinen vaara että virolaissyntyisenä hänet internoitaisiin.

Kesto: 75 min.

Elokuvien kieli: suomi

Vakoiluelokuvat –DVD-kokoelman (3 elokuvaa/3 DVD-levyä) yhteishinta 24,80 € + postimaksu 5,60 €.


Meidän poikamme DVD-kokoelma


Tilaa tästä

Meidän poikamme –kokoelma, 1930-luvun maanpuolustuselokuvat DVD:llä

Legendaarinen ohjaaja Erkki Karu käsikirjoitti ja ohjasi vuosina 1929-1934 kolme Suomen puolustusvoimia esittelevää näytelmäelokuvaa, jotka nyt on saatavana DVD-muodossa Meidän poikamme –kokoelman nimellä.

Meidän poikamme

Erkki Karun ohjaama ja käsikirjoittama mykkädraama Meidän poikamme on vuonna 1929 valmistunut puolidokumentaarinen kuvaus kahdesta maalaispojasta suorittamassa asevelvollisuuttaan Suomen armeijassa. Elokuvaa kuvattiin sotilasalueilla Korialla, Parolassa, Santahaminassa, Suomenlinnassa ja Utissa. Elokuvaan sisältyy myös katkelma Senaatintorilla 16. toukokuuta 1928 järjestetystä Vapaussodan 10-vuotisparaatista. Mykkäelokuvan säestyksenä kuullaan DVD:llä alkuperäisnuottien pohjalta Raine Ampujan sovittamaa ja Panssarisoittokunnan esittämää musiikkia vuodelta 2005. Nyt jo nostalgisen isänmaallista paatosta heijastava Meidän poikamme –elokuva sai valmistuessaan liki hurmioituneen vastaanoton. Lehdistö kehui sitä kotimaisten filmien parhaimmistoon kuuluvaksi.

Kesto: 96 min.

Meidän poikamme merellä

Musiikkielokuva Meidän poikamme merellä on vuonna 1933 valmistunut itsenäinen jatko-osa Suomen puolustusvoimia esittelevälle draamalle Meidän poikamme. Laivaston kertausharjoituksiin keskittyvässä elokuvassa musikaalinen ylikersantti Pekka Kuusisto (Georg Malmsten) tapaa vanhan ihastuksensa sairaanhoitajatar Leilan (Kati Aspelin). Elokuvassa esitetään mm. Georg Malmstenin suosituimpiin levytyksiin kuuluva valssi ”Leila”.

Elokuvan juoni kiertyy suuren sukellusveneharjoituksen ympärille. Filmi on kuvattu Helsingin Merikasarmilla, tykkivene Uusimaalla, panssarilaiva Väinämöisellä sekä koululaiva Suomen Joutsenella.

Meidän poikamme merellä on ensimmäinen Suomessa tehty musiikkielokuva, se on todellinen ”Molli-Jorin show”.

Kesto: 104 min.

Meidän poikamme ilmassa – me maassa

Erkki Karun vuonna 1933 ohjaama ja käsikirjoittama draama, valistus/propagandaelokuva Meidän poikamme ilmassa – me maassa kuvaa Suomen ilmavoimien toimintaa. Ilmakuvia on Haminasta ja Viipurista, kohtauksia on kuvattu myös Santahaminassa. Elokuva kuvaa Suomen ilmavoimien toimintaa ja väestönsuojelua. Elokuvassa kerrotaan myös kaasusodan vaaroista. Elokuvan juoni rakentuu osittain kahden rakkaustarinan varaan, näyttelijöitä ovat aikansa legendat Joel Rinne, Martta Kontula, Kaarlo Angerkoski ja Irja Simola sekä tuore Miss Eurooppa Ester Toivonen.

Kesto: 92 min.

Lisämateriaalit

Kokoelma sisältää elokuvien lisämateriaalina Puolustusvoimien tilaaman mykkäfilmin Armeijan sotaharjoitukset Kymenlaaksossa v. 1928, kesällä 1938 kuvatun Meripoikien paraatin (1939), Ilmavoimien lentonäytöksen Suur-Merijoella (1935) sekä kuvia elokuvan Meidän poikamme merellä filmauksista.

Elokuvien kieli: suomi, tekstitys: ruotsi

Meidän poikamme-DVD-kokoelman (3 elokuvaa/3 DVD-levyä) yhteishinta 24,80 € + postikulu 5,60.


Kahden elokuvan DVD-kooste


Tilaa tästä

Taistelun tie - kertomus Talvisodasta

Risto Orko koosti keväällä 1940 juuri päättyneen Talvisodan aikaisista Suomi-Filmin ja puolustusvoimien kuvaajien katsauksista Taistelun tie-elokuvan, kertomuksen Talvisodan tapahtumista ja ratkaisutaisteluista. Elokuvan ensi-ilta oli Kaatuneiden muistopäivänä 19.5.1940, kutsuvierasnäytöksessä olivat läsnä mm. tasavallan presidentti Kyösti Kallio sekä sotamarsalkka C.G.E. Mannerheim. Taistelun tie -elokuvan esitykset jouduttiin kuitenkin lopettamaan välittömästi Neuvostoliiton vaatimuksesta. Esityksiä jatkettiin jatkosodan sytyttyä kesällä 1941, mutta elokuva joutui esityskieltoon uudelleen lokakuussa 1944 ja vaipui unholaan, josta se on noussut nyt DVD-muodossa jälleen nähtäväksi.

Taistelun tie oli aikanaan myös kansainvälinen menestys, sen esitysoikeudet myytiin ainakin Norjaan, Ruotsiin, Saksaan, Slovakiaan ja Tanskaan. Taistelun tiestä kaavailtiin ”filmimonumenttia”, jota esitettäessä ”kansan ajatukset palaavat nyt koettuun raskaaseen, mutta suureen aikaan”. Historian kulku määräsi toisin. Pateettinen, mutta samalla eeppinen elokuva on mitä puhtainta tuohon aikaan kuuluvaa propagandaa. Taistelun tie –elokuva on aikansa lapsi, mutta sellaisena se on hieno aikalaisdokumentti Talvisodan hengestä.

Kesto 62 min.
Kieli: suomi, tekstitys: ruotsi, englanti

La Bataille en Finlande
Finnland im Kampf

Samalle DVD-levylle on taltioitu myös vuonna 1940 valmistunut kahden sveitsiläisen kuvaajan Charles Zbiuden ja Erwin Oskar Staufferin ohjaama kuvareportaasi La Bataille en Finlande (Finnland im Kampf) Talvisodasta. La Bataille en Finlande on montaasielokuva, joka tempoltaan ja esitystavaltaan tarjoaa Taistelun tiestä poikkeavan ulkopuolisen näkökulman Talvisotaan, pienen kansan puolustustaisteluun idän jättiläistä vastaan, tekijöiden sanoin ”Un petit peuple se défend”.

Kesto 70 min.
Kieli: saksa ja ranska, tekstitys: suomi, ruotsi, englanti

Hinta 18,60 + postikulut 5,60 euroa.


Vihreät sisaret -DVD


Tilaa tästä

Vihreät sisaret sotilaskotityössä vuodesta 1918

Jokainen suomalainen varusmies ja viime sotien veteraani arvostaa sotilaskotia, jonka lähes 100 –vuotinen historia nyt ensimmäistä kertaa avautuu videodokumentin muodossa laajemmalle yleisölle.

Dokumentissa kymmenkunta talvi- ja jatkosodassa mukana ollutta sotilaskotisisarta muistelee kokemuksiaan ja kommelluksiaan sotilaskotien matkassa rauhan ja sodan vuosina. Sotavuosien osalta dokumentti tarjoaa näkökulman vähän käsiteltyyn aiheeseen: naiset sotatoimialueella. Harva tietää, että Sotilaskotijärjestö on maamme vanhin yhtäjaksoisesti toiminut maanpuolustusjärjestö. Sotilaskotisisaret tekevät vuosittain lähes 200.000 vapaaehtoista työtuntia varusmiesten hyväksi ja tuovat varuskuntiin, leireille sekä sotaharjoituksiin lämpöä ja viihtyisyyttä. Vaikka sodan ja rauhanajan sotilaskotityötä on vaikea verrata keskenään, sisaren ystävällinen hymy sekä tuoreen pullan ja kahvin tuoksu on säilynyt muuttumattomana sotilaskodin perustamisesta lähtien.

Elokuvan kesto 45 minuuttia. Suomenkielinen selostus.

Hinta 15 + postimaksu


Sotalesken surutyö -DVD


Tilaa tästä

Sotalesken surutyö

Dokumentti suomalaisista sotaleskistä ja heidän taistelustaan

Sotiemme raskaina vuosina 1939-1944 Suomen armeija menetti noin 90.000 miestä kaatuneina. Joka kolmas mies oli naimisissa ja sotaleskien määrä vuonna 1944 oli noin 30.000 ja yli 45.000 lasta jäi sotaorvoiksi. Sotalesket eivät ole aiemmin kertoneet kokemuksistaan eikä heidän tarinaansa ole ennen tallennettu elokuvan keinoin.
Kyyjärveläinen opistoupseeri ja laulaja ”Tenoriluutnantti” Raimo Salo kirjoitti talvella 2005 sota-ajan laulun ”Luutnantin sydän”, josta hän sai idean tähän DVD –elokuvaan. Elokuva kertoo koskettavan tarinan hiljaisten, vahvojen naisten rakkaudesta, suuresta menetyksestä, ikävästä ja selviytymisen tahdosta.

Elokuvan kesto 73 minuuttia. Suomenkielinen selostus Heikki Kahila.

Mukana on CD –levy, jossa musiikkikappaleet: Luutnantin sydän, Äänisen aallot, Ilta Kannaksella, Terijoen rannalla ja Takaisinpaluu.

Hinta 15 + postimaksu


Kahden elokuvan DVD-kooste


Tilaa tästä

Marskin vaietut sotilaat

Dokumentti kertoo niistä 300:sta Suomen juutalaisesta sotilaasta, jotka talvi- ja jatkosodassa taistelivat itsenäisyytemme puolesta. Jatkosodassa heidän kohtalonsa on globaalistikin ainutlaatuinen – tulihan heistä natsien aseveljiä!

Ohjelmassa selviää miten suomenjuutalaiset selvisivät, millaisia vaikeuksia he kohtasivat saksalaisten asetoveriensa taholta – ja miten he niihin vastasivat. Marsalkka Mannerheim arvosti erityisesti juutalaissotilaiden panosta ja vieraili sodan päätyttyä heidän pääsynagogassaan Helsingissä.

Talvisotaa maailmalle

Talvisodassa maamme uljas taistelu päällekäyvää Neuvostoliiton jättivaltiota vastaan sai runsaasti huomiota ympäri länsimaailmaa. Suomeen saapui kymmenittäin kirjeenvaihtajia eri puolilta maailmaa selostamaan sotatapahtumia.
Ohjelman keskushahmo on Hugo. L. Mäkinen, joka toimi talvisodan ajan kirjeenvaihtajien virallisena tulkkina ja oppaana. Harvinainen dokumentti kuvaa talvisotaa ulkomaiden silmin.

Elokuvien yhteispituus 49 min.

Hinta 25 + postimaksu


Tuntematon sotilas –DVD


Tilaa tästä

Tuntematon sotilas

Väinö Linnan romaaniin perustuva Edvin Laineen vuonna 1955 ohjaama klassikkoelokuva TUNTEMATON SOTILAS nyt 60-vuotisjuhla-DVD:nä. Tämä se on aito ja alkuperäinen!

Mukana 32-sivuinen kirja, jossa on Edvin Laineen ja näyttelijöiden esittelyt. Kirja sisältää myös harvinaista kuva ja julistemateriaalia. DVD:llä on lisämateriaalina Puolustusvoimien dokumenttielokuvat ”Kärkipartio meritaistelussa” ja ”Ristiretkiarmeija” sekä Yleisradion äänitearkiston selostukset: ”Vuonisen taistelu” 17.7.1941, ”Motin pehmitys” 10.8.1941 ja ”Kannaksen evakuointi” 1.6.1944.

Elokuvassa on suomenkielisen äänityksen lisäksi tekstitys ruotsiksi ja englanniksi, joten se sopii lahjaksi myös ulkomaisille ystävillesi.

Hinta 14,95 + postimaksu


Tuntematon sotilas –DVD


Tilaa tästä

Tuntematon sotilas

Rauni Mollbergin tulkinta Väinö Linnan TUNTEMATTOMASTA SOTILAASTA vuodelta 1985.

Mukana 32-sivuinen elokuvan esittelykirja, jossa ohjaaja Rauni Mollbergin ja näyttelijöiden esittelyt. Kirja sisältää myös runsaasti harvinaista kuvamateriaalia.

Elokuvassa on suomenkielisen äänityksen lisäksi tekstitys ruotsiksi ja englanniksi, joten se sopii lahjaksi myös ulkomaisille ystävillesi.

Hinta 14,95 + postimaksu


Talvisota –DVD


Tilaa tästä

Talvisota

Antti Tuurin romaaniin perustuva Pekka Parikan vuonna 1989 ohjaama loistava eepos TALVISOTA, kertomus Taipaleenjoen taisteluista ja suomalaissotilaiden sankariteoista talvisodassa monikymmenkertaista vihollista vastaan.

Mukana 32-sivuinen kirja, jossa on ohjaaja Pekka Parikan ja näyttelijöiden esittelyt. Kirja sisältää myös ennennäkemätöntä kuvamateriaalia.
DVD:llä on lisämateriaalina Puolustusvoimien dokumenttielokuvat ”Pommituskuvia ja Laatokan koillispuolen tapahtumia” ja ”Katse eteenpäin – jälleenrakennusta”. sekä Yleisradion äänitearkiston selostukset ”Tasavallan presidentti Kyösti Kallion itsenäisyyspäivän puhe 6.12.1939” sekä joukko talvisodan aikaisia radioselostuksia.

Elokuvassa on suomenkielisen äänityksen lisäksi tekstitys ruotsiksi ja englanniksi, joten se sopii myös ulkomaisille ystävillesi.

Hinta 14,95 + postimaksu


Kolme sotilasta muistelee –DVD


Tilaa tästä

Kolme sotilasta – kolme tarinaa – yksi isänmaa

Kolme sotilasta –DVD-kooste sisältää kolme ennennäkemättömän aitoa ja vavahduttavaa dokumenttia, joissa sodan kokeneet suomalaiset veteraanit kertovat oman tarinansa sodasta.

SOTA SIIVILLÄ kertoo talvi- ja jatkosodassa 16 ilmavoittoa saavuttaneen lentäjä-ässän, kauhavalaisen lentomestari Mauno Fräntilän vaiheista Suomen ilmasodassa.

POHJOISEN REISSU käsittelee veteliläisen Pentti Pöytäsaaren rankkoja kokemuksia saksalaisella sotavankileirillä Norjassa. Pöytäsaari jäi vaikeasti haavoittuneena Lapin sodassa saksalaisten vangiksi ja joutui seitsemän kuukauden ajaksi pääosin venäläisten sotavankien joukkoon Norjaan.

KULLERVON SOTAANLÄHTÖ kertoo vimpeliläisestä Kullervo Latvalasta ja hänen matkastaan Saksaan SS-koulutukseen sekä hänen taisteluista konekivääriampujana itärintamalla Wiking –divisioonan riveissä.

Kieli: suomi
Kokonaiskesto: 1 h 30 min

Hinta 19,80 + postimaksu 5,60 (sis.alv.)

TILAA OMAKSI TAI LAHJAKSI, TÄMÄ ON SOTAHISTORIAA AIDOIMMILLAAN!


RIVILOTTA –DVD


Tilaa tästä

Lotta Svärd –järjestön ja Suomen lottien uhrautuvaa, urheaa ja monipuolista maanpuolustustyötä kuvaava Puolustusvoimien tuottama RIVILOTTA –dokumenttielokuva valmistui vuonna 1943. Elokuvan kuvaukset suoritettiin talvella 1941-1942 Äänislinnassa, Lappeenrannassa, takaisin vallatussa Viipurissa sekä monilla muilla paikkakunnilla sotatoimialueella.

Elokuva esittelee lottien toiminnan monia osa-alueita, kamerat vierailevat mm. lottakanttiineissa, ilmavalvonnassa ja sotasairaaloissa. Loistavasti toteutettu RIVILOTTA on tämän päivän katsojalle hieno kunnianosoitus äitiemme ja isoäitiemme työlle sota-ajan ponnistuksissa ja maanpuolustuksen tärkeänä osana rintamamiesten rinnalla.

RIVILOTAN ohella DVD-koosteeseen sisältyy seitsemän lottajärjestöä kuvaavaa lyhytfilmiä: Lottien valistus- ja leiripäivät Tuusulan Päällystökoululla (1927), Lottakurssi Ravanissa (1930), Lottapäivät Helsingissä (1931), Lottapäivät Porissa (1935), Suomi-Filmin uutiskuvia 5/40 (1940), Syvärannan Lottaopisto (1942) ja Lottatyttö (1944).

DVD-kooste sisältää kaikki keskeiset säilyneet Lotta Svärd –järjestöä esittelevät elokuvat 1920 –luvulta aina järjestön lakkauttamiseen 1944 saakka.

DVD-koosteen kokonaiskesto on 1 tunti 30 minuuttia, osa filmeistä on suomeksi tekstitettyjä mykkäelokuvia.

Hinta 19,50 + postikulut 5,50


Suomen suojeluskuntajärjestö -DVD


Tilaa tästä

Suojeluskuntajärjestön vuosina 1918-1939 valmistuneet mykkäelokuvat ovat nyt vihdoinkin saatavilla DVD-koosteena kotikäyttöön ja historian harrastajien ulottuvilla.

Suojeluskuntain Yliesikunta tuotti jo 1920 –luvun alussa suojeluskuntien toimintaa ja työn tärkeyttä kuvaavia lyhytelokuvia, jotka vuonna 1926 koostettiin pitkäksi Suomen Suojeluskuntajärjestö –nimiseksi elokuvaksi. Se sai laajaa huomiota ja kiitosta sekä kotimaassa että ulkomailla, aikoinaan siitä tehtiin myös englannin- ja ranskankielisillä väliteksteillä olevat versiot. Nyt ensimmäisen kerran sotien jälkeen nähtävillä oleva versio on välitekstitetty suomeksi ja ruotsiksi.

DVD-koosteeseen sisältyy myös neljä lyhytfilmiä:

Saksalaisten vuonna 1918 kuvaama elokuva Ausbildung der Weissen Gardisten (Valkokaartilaisten koulutus 1918 ) kuvaa suojeluskuntalaisten koulutusta Helsingin Kaivopuistossa.

Tunnin mittainen elokuva Yksittäis- ja ryhmän taistelukoulutus on kesällä 1925 Tuusulassa toteutettu dramatisoitu taisteluharjoituksen kuvaus.

Suojeluskuntamanööverit ja hyökkäysvaununäytös –filmissä esitellään Suojeluskuntain sotaharjoitusta ja taisteluvaunua. Elokuva on aikansa aseteknologian kiehtova ylistys.

Elokuva Sotaharjoitukset Kannaksella vuonna 1939 kuvaa armeijaan sulautuvien suojeluskuntien harjoittelua sodan uhan alla elokuussa 1939 Viipurin ympäristössä.

DVD-koosteen kokonaiskesto on runsaat kolme (3) tuntia.

Hinta 19,50 + postikulut 5,50


Jatkosodan katsaukset 1-2


Tilaa tästä

Jatkosodan aikana vuosina 1941-1944 aikana filmattiin yhteensä 88 dokumenttielokuvaa, joissa esitettiin reportaaseina hyökkäys- ja asemasodan vaiheita. Lisäksi kamera taltioi monipuolisesti kotirintaman tapahtumia ja siviiliväestön elämää. Nämä kaikki filmit ovat nyt nähtävissä ensi kertaa sodan jälkeen alkuperäisessä muodossaan.

Puolustusvoimain uutiskatsaukset kuvasivat mm. etenemisen itään: vallatuiksi tulivat vuoden 1941 aikana Sortavala, Viipuri, Aunus, Salla, Äänislinna, Hanko, Kontupohja, Koivisto, Karhumäki ja Poventsa. Kesäkuussa 1942 tallennettiin Hitlerin ja Mannerheimin kohtaaminen Suomessa ja Berliinissä. Kokoelmassa on mukana myös harvinainen filmi suomalaisista SS-miehistä.

Kesäkuussa 1944 kuvattiin Neuvostoliiton suurhyökkäyksen torjuntataisteluja Kannaksella ja karjalaisten evakuointia. Uutiskatsaus Äyräpään taisteluista jäi kesken ja aikalaisilta näkemättä, nyt se on mukana kokoelmassa.

Katsausten tekijöinä olivat rintamalla tiedotuskomppanioiden ja pääkaupunkiseudulla Valtion Tiedotuslaitoksen ja Päämajan TK-kuvaajat. He olivat suurimmaksi osaksi elokuva-alan tunnettuja konkareita. Nämä arvokkaat sotadokumentit antavat myös jälkipolville mahdollisuuden tutustua historiallisesti merkittävän aikakauden kohtalonhetkiin.

Kansallinen audiovisuaalinen arkisto (KAVA) toimittanut tämän ainutlaatuisen julkaisun, joka sisältää kaikki Puolustusvoimain alkuperäiset uutiskatsaukset jatkosodasta – sellaisina kuin aikalaiset ne näkivät.

Kieli suomi, tekstitys ruotsi
8 DVD-levyä, kokonaispituus 23 tuntia.
Kokonaishinta vain 37,20 (sis. alv)
+ postituskulut 7,50


Talvisodan katsaukset


Tilaa tästä

Syksyllä 1939 Suomi valmistautui järjestämään vuoden 1940 olympialaisia, mutta unelma urheilevan nuorison juhlasta särkyi suursodan uhkakuvien edessä. Kansallinen lehdistö keskitti voimansa henkiseen maanpuolustukseen ja kamerat valjastettiin kuvaamaan urheilukenttien sijasta sotatantereita. Uutiskatsaukset muodostivat peilin, josta taisteleva kansakunta saattoi nähdä itsensä ja samaistua talvisodan sankaritarinaan.

Alkuperäiset talvisodan uutiskatsaukset nähdään nyt ensimmäistä kertaa sodan aikaisten valkokangasesitysten jälkeen. Mukana ovat kaikki kymmenen talvisodan aikaista Puolustusvoimien uutiskatsausta ja yhdeksän Suomi-Filmin uutiskuvaa vuodelta 1939. Oman lisänsä antavat 15 muuta teattereissa esitettyä alkukuvaa, mm. neljä hersyvää sotilaspilaa, kaksi ulkomaista uutisfilmiä sekä nostalginen Vanha Viipurimme kommenttiraidalla varustettuna.

Talvisodan filmit ja faktat valottaa tapahtumien ja elokuvien taustoja asiantuntijoiden sanoin ja sodan autenttisin kuvin.

Talvisodan ainutlaatuisiin filmeihin sisältyy yhteensä yli 5,5 tuntia kansakunnan kohtalon koskettavaa historiaa.

2 kpl DVD-levyjä
Kieli suomi, tekstitys ruotsi
kokonaispituus: 5 tuntia, 47 minuuttia
Hinta 34,50 + postituskulut 5,50


Valkokankaan Mannerheim
Dokumenttikokoelma marsalkka Mannerheimista


Tilaa tästä

Suomen sotien ylipäällikkö, Suomen Marsalkka, Suomen tasavallan presidentti Carl Gustaf Emil Mannerheim (1867-1951) turvasi näissä tehtävissä kansakuntamme olemassaolon sen kriittisinä hetkinä. Hänen henkilössään oli syvyyttä ja häikäisevää voimaa. Hänestä tuli itsenäisyys- ja puolustustahdon elävä symboli ja kuolemansa jälkeen kansallinen myytti.

Kokoelman varhaisinta materiaalia on filmi vapaussodan voitonparaatista Helsingissä vuonna 1918. Mannerheim tuo voittoisan talonpoikaisarmeijansa itsenäisen Suomen pääkaupunkiin.

1930-luvulta mukana on kolme lyhytelokuvaa; ensimmäisessä Mannerheim vierailee Satakunnan suojeluskuntapiirissä, toisessa juhlitaan 70 vuotta täyttävää sotamarsalkkaa ja kolmannessa vietetään Tampereen vapautumisen 20-vuotisjuhlallisuuksia.

Sota-ajalta mukana on Hitlerin vierailu Mannerheimin 75-vuotispäivillä kesäkuussa 1942, Mannerheimin vastavierailu Saksaan sekä presidentin virkaanastujaiset elokuussa 1944. Tammikuussa 1951 kuolleen Suomen Marsalkan viimeinen matka surusaattoineen ja kunniavartioineen Hietaniemessä on myös taltioitu filmille.

Lopuksi Marsalkkaa muistetaan vielä vuonna 1955 Sveitsissä kuvatussa elokuvassa Kauas kantaa maine.

Elokuvia täydentää professori Ohto Mannisen laatima asiantuntijan kommenttiraita.

DVD5-formaatti, kuvasuhde 4:3
Kieli: suomi, tekstitys: ruotsi
Kesto: 2 h 22 min.
Hinta 24,80 + postituskulut 5,50


SUURSAARI KUVINA!
Suursaari – arki ja unelma


Tilaa tästä

Suursaari – arki ja unelma –CD-levylle on koottu kuvakertomuksena Kymenlaakson maakuntamuseossa Kotkassa kesällä 2005 järjestetyn samannimisen näyttelyn valokuva- ja tekstimateriaali. Se kertoo Suomenlahden helmenä ja Paratiisisaarena tunnetun Suomenlahden suurimman ulkosaaren, Suursaaren, ainutlaatuisesta olemuksesta ja sen asukkaiden arkisesta elämänmenosta.

Kuviin on tallennettu kertomus saarelaisten kodeista ja taloista, kalastuksesta ja hylkeenpyynnistä, merenkulusta ja laivoista, vuosisataisesta seprakauppaperinteestä sekä myös saarelaisten elämää mullistaneesta uudenlaisesta elantoa tuoneesta matkailusta kesävieraineen.

CD-levyn lähes 200 valokuvaa laajoine kuvateksteineen muodostavat ainutlaatuisen tarinakokonaisuuden menetetystä Suursaaresta.

Hinta 12,- eur


 
Takaisin etusivulle